NIEUWS


Kort en krachtig bijgepraat over een actueel thema?

De afgelopen jaren verscheen een reeks blogs van mijn hand. Op deze pagina vind je ze. Het is een mooie verzameling! Laat je verrassen, inspireren of bevestigen.
>>> En: ik zou het erg leuk vinden als je reageert!

 


Oefen in het werken met groepen in de Leergang Faciliteren

Ook in 2019 start een editie van de Leergang Faciliteren. Een driedaagse sterk praktijkgerichte leergang, bestemd voor HR- en Communicatieprofessionals die willen leren hoe ze met groepen kunnen werken. Er is veel aandacht voor eigen casuïstiek en je kunt veel oefenen.

Aan de orde komen onder meer: Hoe kies je een werkvorm? Hoe ontwerp je een inspirerende bijeenkomst? Hoe ga je om met gedoe in de groep en doe je zelf mee als facilitator of juist niet? Als je werkt met Factor C kun je methodieken daaruit ook met en voor de groep uitproberen. Feedback moet leiden tot een groter zelfvertrouwen in het werken met groepen. En dat past weer bij de senior communicatieprofessional anno nu (en morgen).

Wat deze training bijzonder maakt is het zogeheten 'drieslag leerprincipe': (1) er komt een vraag rond faciliteren aan de orde, (2) je ervaart een daarbij gekozen werkvorm om het er over te hebben en (3) een deelnemer krijgt de kans deze te faciliteren.

Al jaren is de Leergang Faciliteren een zeer hoog gewaardeerde training.

Op deze pagina lees je er veel meer over. Data in 2019 zijn: 21 maart, 11 april en 9 mei 2019. Snel aanmelden kan hier.

 


Infographic: communiceren als proces van betekenisgeving

Communiceren kun je bezien vanuit verschillende invalshoeken. Ik kies voor het sociaal constructivisme. Een theoretische 'onderlegger' die communicatie ziet als een proces waarin twee of meer mensen in interactie (communicatie) beelden vormen 'hoe het zit' en wat ze daarvan vinden. Het is een complexe theorie. Daarom heb ik deze visie (laten) verbeelden in een infographic die je hier kunt downloaden (tip: print of kopieer 'm op A3 formaat dan is ie beter leesbaar!). Bijzonder aan deze versie is dat er nadrukkelijk een koppeling is tussen het proces van communicatie en het in gang zetten van veranderingen. Recente inzichten onderstrepen de waarde van informele netwerken bij het epidemisch verspreiden van verandering: veranderen als een communicatief besmettingsproces! Naast de virale besmeting door informele opinieleiders, speelt de eigen, directe leidinggevende in het veranderproces ook een grote rol. Vandaar dat de infographic de kern vormt van mijn werkzaamheden rond leiderschapscommunicatie bij onder meer de Rechtspraak en het UMC Maastricht.

 


Modellen om te downloaden!!

Modellen voor interne communicatie kun je hier downloaden en gebruiken in je plannen en notities.

Allereerst is er de IC Strategietabel, een handige 'praatplaat' voor gesprekken met het management. Tot stand gekomen op basis van o.a. de bekende Trap van Quirke. Je kunt de tabel hier downloaden.

 

In de tweede plaats is er de Schijf van Vijf Plus: een leidend model in lijncommunicatie, of liever gezegd: leiderschapscommunicatie. Waar het om draait is het werken aan vijf werkwoorden: Bewustworden - Organiseren - Toerusten - Ondersteunen - Delen. Je vindt het model van de Schijf van Vijf Plus hier.

 

Met deze modellen brengen we het IC-specialisme weer een stap verder.

 


Sparren met de expert

Geen behoefte aan een leergang, een workshop, een lezing of een training? Maar wel in gesprek met de 'expert'? Dan is dit misschien een goede vorm. Communicatieteams benaderen mij soms voor een stevig gesprek, informeel met de benen op tafel over lijncommunicatie, interne communicatie en/of verandercommunicatie. Sparren met de expert om daarna geïnspireerd zelf verder te kunnen. Een ochtend of middag maatwerk. Meer dan dat kan altijd nog.
>>> Iets voor jouw communicatieteam? Neem dan contact op.
 

 

 

naar boven