NIEUWS


Kort en krachtig bijgepraat over een actueel thema?

De afgelopen jaren verscheen een reeks blogs van mijn hand. Op deze pagina vind je ze. Het is een mooie verzameling! Laat je verrassen, inspireren of bevestigen.
>>> En: ik zou het erg leuk vinden als je reageert!

 


Masterclass Coachend Adviseren: geef verdieping aan jouw adviesvaardigheden 

 

Uit herhaaldelijk onderzoek blijkt dat directies en managers 'communicatie' erg belangrijk vinden. Ze zijn alleen niet zo onder de indruk van de (meeste) communicatieprofessionals: teveel gericht op de waan van de dag, geen kennis van de business, teveel bezig met het maken van mooie communicatiemiddelen. Maar het zijn (nog) niet de gesprekspartners waaraan ze ook behoefte hebben, waarmee ze taaie communicatiedilemma's kunnen bespreken. Pijnlijke conclusies en veel communicatieprofessionals voelen dat in hun hart ook en willen graag anders.

 

Coachend adviseren helpt om meer verdieping in adviesgesprekken aan te brengen. Samen verkennen wat er speelt én wat dat betekent, (open) vragen stellen én doorvragen, uitstellen van je oordeel en acties. Het vraagt nogal wat van jou als communicatieprofessional.

 

In 2017 organiseerde Vonk Netwerk in Vlaanderen een intensieve Masterclass Coachend Adviseren van 2 x 1 dag. Met hoge waarderingen. Reden om deze succesvolle Masterclass dit jaar in Antwerpen te herhalen op 10 september en 15 oktober aanstaande. Je bent ook als niet lid en afkomstig uit Nederland van harte welkom. Op de website van Vonk vind je meer informatie.

Meld je snel aan want er zijn maar 12 plaatsen. Ik zie je graag (weer) in september.

 


Infographic: communiceren als proces van betekenisgeving

Communiceren kun je bezien vanuit verschillende invalshoeken. Ik kies voor het sociaal constructivisme. Een theoretische 'onderlegger' die communicatie ziet als een proces waarin twee of meer mensen in interactie (communicatie) beelden vormen 'hoe het zit' en wat ze daarvan vinden. Het is een complexe theorie. Daarom heb ik deze visie (laten) verbeelden in een infographic die je hier kunt downloaden (tip: print of kopieer 'm op A3 formaat dan is ie beter leesbaar!). Bijzonder aan deze versie is dat er nadrukkelijk een koppeling is tussen het proces van communicatie en het in gang zetten van veranderingen. Recente inzichten onderstrepen de waarde van informele netwerken bij het epidemisch verspreiden van verandering: veranderen als een communicatief besmettingsproces! Naast de virale besmeting door informele opinieleiders, speelt de eigen, directe leidinggevende in het veranderproces ook een grote rol. Vandaar dat de infographic de kern vormt van mijn werkzaamheden rond leiderschapscommunicatie bij onder meer de Rechtspraak en het UMC Maastricht.

 


Modellen om te downloaden!!

Modellen voor interne communicatie kun je hier downloaden en gebruiken in je plannen en notities.

Allereerst is er de IC Strategietabel, een handige 'praatplaat' voor gesprekken met het management. Tot stand gekomen op basis van o.a. de bekende Trap van Quirke. Je kunt de tabel hier downloaden.

 

In de tweede plaats is er de Schijf van Vijf Plus: een leidend model in lijncommunicatie, of liever gezegd: leiderschapscommunicatie. Waar het om draait is het werken aan vijf werkwoorden: Bewustworden - Organiseren - Toerusten - Ondersteunen - Delen. Je vindt het model van de Schijf van Vijf Plus hier.

 

Met deze modellen brengen we het IC-specialisme weer een stap verder.

 


Sparren met de expert

Geen behoefte aan een leergang, een workshop, een lezing of een training? Maar wel in gesprek met de 'expert'? Dan is dit misschien een goede vorm. Communicatieteams benaderen mij soms voor een stevig gesprek, informeel met de benen op tafel over lijncommunicatie, interne communicatie en/of verandercommunicatie. Sparren met de expert om daarna geïnspireerd zelf verder te kunnen. Een ochtend of middag maatwerk. Meer dan dat kan altijd nog.
>>> Iets voor jouw communicatieteam? Neem dan contact op.
 

 

 

naar boven