Incompany leergang: Interne Communicatiekracht Versterken

 
In samenwerking met:

Celine Ermans, Zuyd Hogeschool (deelnemer in najaar 2013)

"Ik heb nooit eerder een leergang gevolgd die zo concreet aanzet tot actie en waarin je tijdens de leergang al echt aan de slag gaat en vorderingen ziet. Dat maakt enthousiast om verder te gaan. Prima opzet met goede begeleiders/coaches. Heb er echt veel aan, kan direct (letterlijk de 1e dag na de leergang) dingen gebruiken en ga heel anders het gesprek aan over IC!”


Communicatieprofessionals kunnen vandaag de dag niet alle communicatie-activiteiten meer zelf doen en uitvoeren. En uitbesteden is ook niet altijd een optie meer. Steeds vaker moeten andere spelers (managers, projectleiders enz.) 'hun' communicatie-vragen zèlf (leren) oppakken. Het gevolg is dat de rol van de communicatieprofessional verschuift. Het draait meer om het ondersteunen van anderen in hun communicatie, en niet langer iedere communicatievraag overnemen en er zelf mee aan de slag gaan. Het is juist die 'rolswitch' die zo lastig is!

 

Dat is wennen voor iedereen! 

De communicatieprofessional moet leren anderen in hun communicatiekracht te versterken. Dat kan door te inventariseren welke communicatieve vragen er leven en welke ondersteuning nodig is. En vervolgens de spelers ondersteunen het zelf (beter) te doen. 

De spelers in de organisatie moeten op hun beurt zèlf aan de slag willen en kunnen gaan met communicatie. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn omdat veel spelers 'gewoon verwachten' dat de communicatieprofessional de communicatie-activiteiten oppakt. Dat is immers diens taak en zij of hij kan het sneller en kwalitatief beter. Bovendien heeft de manager geen tijd....

Een dienstbare houding of gevoel voor hiërarchie kan de communicatieprofessional in dat geval ook dwars zitten (moeilijk 'nee' durven zeggen). En zo houden beiden elkaar gevangen in een gegroeid patroon. Je ontworstelen aan dat patroon vraagt nogal wat! Deze incompany leergang helpt jou en jouw team hierbij.

 

Vier kernelementen

De Incompany Leergang Interne Communicatiekracht Versterken helpt communicatieteams in organisaties door vier elementen:
 1. delen en bediscussiëren van de aangereikte visie, theorie en inspirerende praktijkvoorbeelden;
 2. actief aan de slag met jouw collega's;
 3. bespreken van praktijksituaties en -ervaringen (soms in twee groepen);
 4. het reflecteren op ervaringen met de rolswitch van 'overnemen' naar 'ondersteunen';
 5. groeps- en individuele coaching van Erik Reijnders en Ilse van Ravenstein.

Resultaten van de Leergang voor de individuele adviseur:

 • Je weet problemen en mogelijkheden voor de communicatieadviseur in jouw organisatie te herkennen.
 • Je oefent met praktische zaken zoals het aangaan van het gesprek over een andere invulling van je rol.
 • Je probeert in je werkpraktijk uit om spelers te ondersteunen in plaats van hun vraag over te nemen.
 • Je reflecteert op jouw rol en acties om spelers communicatief te ondersteunen.
 • Je leert rollen en verantwoordelijkheden in IC te herkennen en te benutten.
 • Je kunt op beargumenteerde wijze een aanpak opstellen voor het versterken van de communicatiekracht van spelers in jouw organisatie.
 • Je leert rekening te houden met de specifieke wensen en uitdagingen van jouw organisatie.
 • Je wisselt ervaringen uit met andere collega-communicatieadviseurs en helpt elkaar verbeteren.
 • Je krijgt tips en intensieve begeleiding van ervaren praktijkmensen, ondersteund door bruikbare literatuur.

 

Incompany

Deze leergang wordt uitsluitend incompany verzorgd. Incompany uitvoeringen blijken uiterst zinvol door de interactie tussen directe collega’s, door de herkenbaarheid van elkaars situatie/cases en het maatwerk-karakter van de leergang. Incompany varianten zijn mogelijk vanaf zeven deelnemers uit dezelfde organisatie (maximaal 18). In 2012-2016 werd de leergang verzorgd voor communicatieprofessionals werkzaam in MBO-scholen (2x), bij Inholland, Achmea, de Politie, de TU Delft en de Universiteit Utrecht/Universiteit van Amsterdam.

Neem contact met ons op als je belangstelling hebt hoe we deze leergang incompany voor jouw organisatie op maat kunnen ontwikkelen en verzorgen.

De leergang is een samenwerking tussen Reijnders Advies & Onwikkeling en Involve. Voor meer informatie over Involve zie: www.involve.eu

 

Voorwaarden

Op deze leergang zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing. Deze kun je hier downloaden.